Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mennyit alszik egy egészséges macska?

Minden cicatulajdonos tudja: a macskák nagy alvók! Történjen az akár a kényelmes kanapé peremén, gomboccá tekeredve egy széken, vagy a napfényes terasz meleg kövein: macskád napjának nagy részét bizony alvással tölti, és mindig megtalálja a legmegfelelőbb helyet, ahol biztonságban érezheti magát egy laza szundihoz.

Mi ennek az oka? Létezik magyarázat erre a nagy lustaságra? Valójában mennyi időt is töltenek a cicák Morpheus, az álmok istenének a karjaiban?

Mik a macskák alvási fázisai?

Mint az emberek és más állatok esetében, a házimacskáknál is létezik három alvási fázis, amelyek egy alvási ciklust alkotnak. Kapaszkodj meg: a macska akár 24 ciklust is átélhet egy nap során.

Minden alvási ciklus között előfordulhatnak intenzív izgalmi fázisok, különösen este, éjjel és hajnalban. Ez abból fakad, hogy házimacskák vadon élő elődjei főként éjjeli és szürkületi ragadozók voltak. Ezt a szokást megtartották génjeikben, így napközbeni idejük nagyrészét alvással töltik a házimacskák is.

  1. fázis: könnyű alvás

Egy teljes alvási ciklusban a könnyű alvás a mély alvás előtti szakasz, melyben a macska képes helyet változtatni, ha megzavarja valami vagy valaki. Ezen időket általában félig csukott szemmel tölti, s közben éber marad környezetére, készen áll azonnal reagálni, ha szükséges.

Tehát ebben a szakaszban szundikálásokat végez, amelyek váltakoznak a valódi pihenőciklusokkal. Felnőtt cica esetében, amikor kölykei vannak, a könnyű alvási időszakok gyakoriak, és lehetővé teszik számára, hogy pihenés közben figyelje utódait.

  1. fázis: mély alvás

A mély alvás, mint minden emlős esetében, a macskáknál is a legfontosabb. A mély alvás során, amikor lelassul a lélegzés, az izmok teljesen ellazulnak, a szemhéjak teljesen lezáródnak, a test „újraépül” agyi szinten. Azt becsülik, hogy ez a szakasz 20 és 25 perc között tart a macskánál.

Gyakori ekkor, hogy a cica összegömbölyödik, de ha alváshoz választott helyet biztonságosnak véli, akár az oldalára fekve is megpihenhet. A mély alvás a teljes pihenési idejének akár 70%-át is kiteheti, vagyis egy felnőtt macska számára akár 12 óra teljes inaktivitást is jelenthet.

  1. fázis: „REM-alvás”

A „REM-alvás” (Rapid Eye Movements), azaz a gyors szemmozgások fázisa, amikor az agy teret ad az álmoknak, és gyakran mozdulatokat és hangreakciókat hoz elő az alvó egyedből.

Bár nem bizonyított, hogy a macskák álmodnának, de az biztos, hogy ebben a 10 percet meghaladó fázison belül izgatottságot mutatnak: vibráló bajszok, a farok vagy lábikók hirtelen reakciói, de olyan szájmozgások is előfordulhatnak, amelyek olykor nyávogásnak tűnhetnek.

Fontos megjegyezni, hogy ekkor az agy ismétli és megjegyzi mindazt, ami ébrenlétkor történt vele, ezért kerülendő a fiatal cicákat felébreszteni „álmodás” közben, mert fontos szerepet játszik a tanulásukban.

Miért alszik annyit a macska?

A háziasított macska megtartotta ősei szokásait, amelyek lényegében a vadászathoz való kiváló képességével kapcsolódnak össze. A zsákmány megszerzésében mutatott legendás hatékonysága lehetővé teszi számára, hogy nyugodtan aludjon a nap nagy részében, két vadászati időszak között, amikor szüksége van az energiáira. Például a hideg évszakokban több időt töltenek a macskák alvással, farkukat (amit testükhöz tekernek) a hideg elleni védelemként használva, így is energiát megspórolva.

A modern, háziasított macska alvási szokásai alkalmazkodnak aktivitásához. Egy lakásban egyedüli macskaként tartott cica akár a nap 80%-ban aludhat, ha nincs ösztönözve a mozgásra. 

Mi befolyásolja az alvás időtartamát?

A macska alvási ideje számos külső tényező függvényében változik:

A külső területekhez való hozzáférés: nagy mozgásszabadsággal rendelkező macska elkerülhetetlenül vadászni fog (különösen éjjel, mivel szürkületi ragadozó) és ekkor nem fog a szundizással foglalkozni. Egy nagyon aktív, kijárós vagy kinti felnőtt macska naponta "csupán" 12-14 órát alszik.

A macska kora: a kiscicák (6 hónapos korig), valamint az idősebb macskák (12 év felett) általában többet alszanak, mint a felnőtt macskák, akár napi 20 órát is.

A macska egészségügyi állapota: egy beteg macska sokkal többet pihen, mint egy teljesen egészséges macska. Ez egy fontos tényező, amit figyelembe kell venni, ha kétségeid vannak cicád fizikai állapotát illetően. Ha sokat (feltűnően sokat) alszik, és kevesebbet eszik, ne habozz konzultálni állatorvosotokkal!

Szóval, mennyi az annyi?

Elmondható, hogy egy egészséges felnőtt macska napi 12 és 16 óra között alszik átlagosan, számos alvási ciklus és rövid szünetek váltakozásával, leginkább a nappali órákat előnyben részesítve ehhez a tevékenységhez. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Mítoszok