Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Átadhatjuk a stresszt kutyánknak?

Észrevetted már te is, hogy egy-egy feszült pillanatodban kutyusod is furán viselkedik, úgymond átragad rá az idegességed? Miért lehet ez? Valóban képesek a kutyák átvenni feszültségünket? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Egy svéd, a Linköpingi Egyetem által végzett tanulmány szerint igenis lehetséges a stressz átvitele a házi kedvencekre, kiknek viselkedése nagyban függ a velük együtt élők, tehát a gazdák életmódbeli szokásaitól. Valójában egy krónikusan fennálló, hosszú ideig stresszben élő gazda és a kutyája között megtörténik az, amit a tudósok "fajon belüli szinkronizációnak" neveznek.

Mivel mutatható ki ez az összefüggés?

A kortizol egy hormon, amely feszült helyzetek fennállásakor szabadul fel a szervezetben, és mind a kutyák szőrében, mind az emberek hajában felhalmozódhat a hosszú ideig fennálló krónikus stressz következtében.

A vizsgálatba 25 border collie-t és 33 shetlandi juhászkutyát vontak be, mindegyikük esetében nőnemű gazdával. A tulajdonosok és kutyáik két alkalommal, néhány hónap különbséggel adtak haj- és szőrmintát.

A kísérlet után bebizonyosodott, hogy hosszútávon a kutyák kortizolszintje mindig tükrözi gazdáét. Vagyis azoknak a kutyáknak, akik a gazdájának magas a kortizolszintje, magas lesz a kortizolszintjük és bizony fordítva is igaz.

Mivel a kortizol emelkedhet fizikai aktivitás eredményeként is, a kutatóknak ki kellett zárniuk az interferenciát. Figyelembe vették tehát a vizsgált állatok fizikai aktivitását is: néhány tesztben szereplő kutya egyszerű házikedvenc volt, míg voltak olyanok, akik rendszeresen sportoltak is. A testmozgásukat a megfigyelés során aktivitásmérő nyakörvvel követték nyomon.

Bebizonyosodott, hogy a fizikai aktivitás eredményeként felszabaduló kortizol csak a nyálban található, a hajban nem halmozódik fel, mint a krónikus stressz esetében; így a tanulmány eredményeit a fizikai aktivitás nem befolyásolta.

Érdekességképp megemlíthető, hogy a versenykutyák kortizolszintjét erősebben befolyásolta a gazdája stressz-szintje, mint az egyszerű házikedvenc-gazda kapcsolatban. A tudósok feltételezése szerint ez összefügghet a gazdi és a kutya közti nagyobb fokú aktív interakcióval, amivel a közös edzések és versenyzések során gazdagodnak.

Milyen hatással vagyunk kutyáink mentális egészségére?

Összességében világosan kiderül, hogy a kutyatulajdonos idegrendszerének állapota és mentális rugalmassága jelentős mértékben befolyásolhatja a kutyát, aki változó mértékben tükrözi gazdija stressz-szintjét. Azonban további vizsgálatok szükségesek annak megértéséhez, hogy ezt pontosan mi okozza, beleértve több fajta bevonását  annak érdekében, hogy lássuk, jelentős különbségek lehetnek-e a fajta természetétől függően.

Mind a border collie, mind a shetlandi juhászkutya terelőkutya, amelyeket arra tenyésztettek ki, hogy jól együttműködjenek az emberrel, és pontosan és gyorsan reagáljanak a jelzésekre. A kutatócsoport tervezi, hogy megvizsgálja, hasonló szinkronizáció zajlik-e például a vadászkutyák esetében is, akiket viszont arra képeztek ki, hogy függetlenek legyenek gazdáiktól. Elképzelhető ugyanis, hogy bizonyos fajtákra nem hat olyan mélyen, ha a gazdájuknak magas a stressz-szintje. Egy másik kutatási tervezt azt vizsgálja majd, hogy a gazdi neme befolyásoló tényező lehet-e. 

Mindenesetre érdemes törekedni a stresszmentes életmódra, márcsak négylábú barátaink egészségének megőrzése érdekében, ha a magunkéval nem is törődünk annyit. :) Egy hosszú séta a szabadban például tökéletes kikapcsolódás lehet mind a két félnek, ugyanis idegrendszerünkre is kedvezően hat a jó levegő, a testmozgás és a közös élmények szerzése.

Tartalomhoz tartozó címkék: Mítoszok