PetABC Blog

PET
BLOG

Idős kutyák táplálása

Idős, korosodó kedvenceink semmiben nem különböznek korosodó embertársainktól. Ha beszélni tudnának, mondanák is: „itt fáj, ott fáj, látásom megromlott, szaglásom sem a régi…”

De: nem tudnak beszélni, ráadásul a kutyák fájdalom kimutatása úgy, hogy azt a gazdi is megértse, egyrészt csak tényleg komolyabb fájdalom (vagy váratlan, hirtelen fájdalom esetén) vagy feltűnő viselkedésváltozáskor történik. A gazdi csak annyit vesz észre, hogy idős kutyája meglassult, már nem olyan, mint régen – holott ezek a tüneteke nem feltétlenül járnak a korral.

Ahogy az emberek, a kutyák sem egyformán öregednek. Sok minden függ a kutya méreteitől, fajtájától, életkörülményeitől. Egy yorkie 10 évesen még majdnem középkor végén éli vidáman az életét, egy ír farkas vagy bullmasztiff számára matuzsálemi kor. Egyes vérvonalak is hosszabb életűek lehetnek a többinél, itt is a genetika a meghatározó. A genetika határozza meg azt is, hogy a kutyafajták milyen terheltségekkel rendelkeznek – a tacskónál a 10 éves kor nem számít idősnek, de sajnos sok tacskó jellegű kutya ekkorra már elhasználódott porckorongokkal jár-kel a világban.

A genetika mellett az életkörülmények

A fizikai aktivitás és természetesen a táplálás a leginkább befolyásoló tényezők. Egy normál aktivitású kutya „szépen” öregszik, míg a szolgálati, munka vagy versenykutyák nagyon gyorsan, az átlagnál hamarabb megöregednek, sajnos testük-lelkük elhasználódik. Ha nem volt kölyökkorban megfelelő a táplálás, akkor is gyorsan elérkezhet a fájó öregkor: a fiatal kori nem megfelelő csont és ízületi fejlődés öregkorban beszedi a vámot.

A genetikán mi, tulajdonosok nem nagyon tudunk segíteni, bár jár egy kis előnnyel, ha ismerjük kutyánk származását (fajtatiszta, törzskönyvezett kutya, fajtajellegű kutya vagy ismert származású keverékek), mert ehhez képest tudjuk neki a megfelelő étrendet kiválasztani élete során. Ez sem mindig megy simán, de legalább előre fel tudunk készülni az idős korra, ha megérkezik. Sokkal nehezebb a helyzet az ismeretlen származású, mentett, vagy felnőttként befogadott (pláne keverék) kutyáknál, ahol semmiféle előéletről nem lehet tudni. Ilyenkor természetesen igyekeznünk kell mindent pótolni, ami kieshetett előző életében – beleértve a vitaminokat és a megfelelő eledelt is.

A kutyák öregedésének, ahogy korábban írtam, vannak jelei: őszülés, a mozgás élvezetének elvesztése, később a hallás, látás megromlása. Ahhoz azonban, hogy ezeket a „tüneteket” kitoljuk, elodázzuk, számos eszköz áll rendelkezésünkre, ahogy embereknél is: a táplálékkiegészítők. Azonban saját magunkon is tapasztalhatjuk, hogy ezekből rengeteg van a piacon. Ember legyen a talpán, aki ezt helyesen összeválogatja, kiszámolja, és adagolja, saját magának is, nemhogy kutya társának!

Mi, a Flatazornál leegyszerűsítettük a problémát:

A táplálékkiegészítőket beletettük a kutyaeledelbe. A legegyszerűbb terméktől a legbonyolultabbig minden, idős kutyáknak való termék alkalmazkodik az eb és a gazda igényeihez.

Ahhoz, hogy a megromlott szaglású kutya is könnyen elfogadja az eledelt, ezért az ízletesebb. Az idős kutya kevesebbet eszik, így az eledel sokkal koncentráltabb, a tápszemek alkalmazkodnak a kopott fogakhoz és fájó ínyhez. A fehérjék könnyen emészthetőek és nem okoznak puffadást, székrekedést vagy hasmenést. Minden idős kori termékben ott vannak azok a fontos vitaminok és ásványi anyagok, amelyek segítik az ízületek, a bőr és szőrzet egészségét, az idős kutya immunrendszerét támogatják.

Ezenkívül megtalálhatóak bennük olyan gyógynövények (kiemelve a Protect termékcsaládot), amelyeket mi magunk, illetve nagyszüleink, szüleink is rendszeresen használnak az öregkor tüneteinek csillapítására. Segítségül hívtuk a boldót, rozmaringot, almát, bambuszt, a feketeribizlit és még legalább 10 olyan gyógynövényt, amelyek támogatják az idős kutya szervezetét.

És mi kell ezen kívül az „öregnek”? Szeretet. Család. Megbecsülés. Nyugalom. Türelem. Napfény és meleg, puha fekhely. És még szeretet és szeret. Sok.

Ha más témában is érdekelnek írásaim ajánlom saját könyvemet: Kecskekönyv, illetve az Alternatív Patikát, ahol természetes, otthoni megoldásokat javasolok betegségek leküzdésére.

Flatazor Protect – gyógynövények 7. rész

Flatazor Protect – gyógynövények 7. rész

Befejező részéhez érkeztünk hosszúra nyúlt sorozatunknak a Flatazor Protect tápokban található gyógynövényekről. Az immunrendszert erősítő lime és kókusz is megtalálható egyes tápjainkban.

Valóban csirkeallergiás a kutyám?

Valóban csirkeallergiás a kutyám?

Manapság szinte minden második kutyatartó állítja, hogy kutyája csirkeallergiában szenved. Akik nem állítják ezt az ebről, azok is igyekeznek kerülni a csirkehúst tartalmazó kutyaeledeleket, ha tehetik.

Ne felejts el minket követni Facebookon és Instagramon!