Miért etessünk szuper prémium kutyatáppal?

2018. november 21. | | Nincs hozzászólás

Sokféle kutyatáp létezik a piacon és nehéz a választás, hiszen mindenki a saját márkáját dicséri és látszólag kis különbség van a piacon megtalálható termékek között – a gyanútlan vásárló inkább csak a zsák csomagolása, ára alapján mérlegel, ezek a szempontok viszont nem elegendőek a helyes döntéshez, hiszen ahogy a közmondás is mondja: olcsó húsnak híg a leve. Ebben az írásban pár pontban összefoglaljuk azt, hogy miért válasszunk inkább szuper prémium tápokat a prémium, sztenderd vagy akár a nagyon olcsó alternatívákkal szemben.

Ártényező

Egy szuper prémium kutyatáp ára sokszor akár 2-3 szor is drágább egy olcsó táp áránál. De valóban olcsóbb? Érdemes megnézni az etetési táblázatot, kiszámolni a szükséges napi etetési mennyiséget és már gyakran itt kiderül, hogy egy kedvezőnek hitt táp többe fog nekünk kerülni heti leosztásban, mint egy szuper prémium kutyatáp. Vegyünk egy konkrét példát egy 20 kg testsúlyú kutya esetében naponta:

  • Szuper prémium kutyatáp: 1000 Ft/kg – szükséges napi mennyiség: 275gramm, melynek az ára 375Ft (Pl: Prestige Adult – 1128Ft/kg)
  • Olcsóbb típusú kutyatáp: kb: 600 Ft/kg – szükséges napi mennyiség: minimum 500 gramm, ami 300-350 Ft
  • Az ilyen minőségű tápok mellett mindig szükséges lesz további vitamint, kiegészítőket, húst biztosítani, melynek eredményeként kb. 400 Ft lesz a napi etetés költség.
  •  Átlagos konzerv: 375Ft/kg – szükséges napi mennyiség: 1845gramm » 690 Ft
    Az ilyen minőségű tápok mellett mindig szükséges lesz további vitamint, kiegészítőket, húst biztosítani, melynek eredményeként kb. 790 Ft lesz a napi etetés költség.

Így már nem is annyira meggyőző szempont az olcsóbb termékek kilónkénti ára a szuper prémium tápokéval ellentétben, igaz?

 

Összetétel

Sokszor az emberek csak egy-két összetevőt ellenőriznek, jellemzően ezek a fehérje és a zsír mennyisége, ami önmagában értékelve hibás döntést eredményezhet. A fehérjét és zsírt lehetséges növényekből, gabonákból is kinyerni amit viszont kutyánk, macskánk nem képes megfelelően megemészteni. Fontos ehhez figyelembe venni, hogy honnan származik a fehérje és az a zsír, hiszen a szuper prémium kutyatápok mind jó minőségű, nagy százalékban állati eredetű fehérjéket tartalmaznak, így jobb az emészthetőségük és emiatt elégséges az első pontban említett módon az alacsonyabb etetési mennyiség is.

FONTOS! Nézzük meg az összetételt a tápok csomagolásán és vegyük figyelembe, hogy az összetevők a mennyiségek csökkenésének sorrendjében vannak feltüntetve! Legalább első vagy második helyen szerepeljen valamilyen hús!

Szintén fontos, hogy milyen eredetű az a hús. Ha például állati származék van feltüntetve, akkor az már alacsonyabb minőséget feltételez, mivel ezalatt a meghatározás alatt nem feltétlenül hússzármazékot értenek, hanem jellemzően csont-, bőr- vagy akár szőr-, tollszármazékokat, ami azért valljuk be, nem hasonlítható össze az emberi fogyasztásra is megfelelő színhússal. A szuperprémium tápok színhúst tartalmaznak és nem kerülnek bele melléktermékek. Érdemes összehasonlítani a táblázatokban feltüntetett mennyiségeket a vitaminok esetén is!

Ha mindezeket figyelemben vesszük, akkor láthatjuk, hogy megfizethető áron már valóban jó minőségű szuper prémium táppal etethetjük a kedvencünket és nem kell a szükségesnél többször állatorvoshoz járnunk egy esetleges tápallergiával vagy vitaminhiányból adódó egyéb betegségekkel.

Érdemes egy kicsit tájékozódni mielőtt döntést hozunk kisállatunk etetéséről!